måndag 30 april 2012

Kulturentré igen

Jag har skrivit ett inlägg tidigare om Kulturentré, det var onsdag 8 juni. Du kan läsa mer om starten av NLL:s projekt Kulturentré HÄR. Då var det start av NLL:s satsning och på Sunderby sjukhus i två veckor. 
Nu är det snart dags igen för Norrbotten Läns Landstings satsning Kulturentré!
Nästa anhalt för satsningen av kultur på Norrbottens sjukhus blir på Gällivare sjukhus, veckan efter är det Kiruna sjukhus tur.
Jag och kollegan Lena har blivit tillfrågade om vi vill delta med en kulturaktivitet några dagar på respektive sjukhus och vi har tackat ja till det.
Det blir då  först Gällivare  21-22 maj och sedan Kiruna 28-29 maj och vi kommer att vara där två dagar på respektive sjukhus. Nu är det dags för att boka resa och planera den öppna konst aktivitet vi ska göra där, känns spännande!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

söndag 22 april 2012

Norrbottenssalongen 2012

Ja, bara drygt någon vecka efter att jag kommit hem  från Teneriffa (kom hem 2 april) fick jag en inbjudan till en jurybedömd salong, 'Norrbottenssalongen' 2012. Oj, vad roligt tänkte jag och fick idéer på olika verk av glas, glasgjutningar, skulptur m.m.!
Tyvärr visade det sig då jag lästa igenom inbjudan att det var inlämning av ansökan + CD/USB minne med bilder på de färdiga verken redan 23 april (läs nu på måndag).. ..
Först tänkte jag, nej, det där får jag glömma....Man har möjlighet att lämna in tre verk i valfri teknik men inget av verken får ha visats tidigare - d.v.s. allt måste vara nytt.....

Men.....nej, jag vill prova skicka in något tänkte jag sen och där är jag nu. Jag har fått kasta idén med att göra verk av glas för jag skulle inte ens hinna ta ut det från ugnen och än mindre fota verken innan datumet för inlämning är passerat. Jag började måla istället och jag har snart klart 2 målningar. En känner jag mig hyfsat nöjd med, den andra håller jag än på med, ska slutföra den idag är det tänkt.

Sen är det ju det där med jury, man vet aldrig vad en jury tycker, tänker, vilka preferenser de har o.s.v. men man kan ju alltid hoppas!
Juryn består av Daniel Werkmäster, Norrtälje konsthall, Anna.Karin Larsson, kultursekreterare, Skellefteå kommun och Bill Olsson, konstnär, Umeå.
Konstsalongen är ett samarrangemang mellan Konsthallen i Luleå och Norrbottens museum.

Nu är det dags för ateljén!!

onsdag 18 april 2012

KiN: s Konstrunda 2012


KiN Konstrunda 2012 blir sista helgen i maj lördag 26 maj och söndag 27 maj. Jag kommer att delta och finnas i Grafiken på KKV tillsammans med Lena Sundbom lördag 26 maj. I anslutning till konstrundan kommer  det bli en utställning i cafeét på Norrbottens museum från den 14 maj - 3 juni.Vernissage blir den 19 maj.

Varmt välkommen både på vernissage den 19 maj på Cafét på Norrbottens museum och till Grafiken på KKV den 26 maj

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

måndag 16 april 2012

Designutställning på Kulturens Hus

Just nu visas utställningarna Design S och Ung på Konsthallen i Luleå. Det är en vandringsutställning och så här beskriver konsthallen utställningarna:

"Design S är Sveriges största och bredaste tävling inom design och vill visa en bred bild av Sveriges bästa design. 
UNG är en arena för ung svensk design. Utställningen arrangeras för åttonde året på initiativ av Svensk Form och Form/Design Center och är en jurybedömd vandringsutställning, öppen för unga formgivare t.o. m. det är de fyller 31 år." Läs mer på Kulturens hus/Konsthallens hemsida HÄR.

Jag och Katarina m.fl. har varit och hjälpt till med uppackning och iordningsställande av utställningarna. Så  här kaosartat var det från början.....vi trodde aldrig att vi skulle få ihop det men det fick vi till slut....enträgen vinner!


 

och HÄR kan ni se fler bilder på utställningarna. 

I lördags var det vernissage på Design utställningarna + för konstnärerna Susanna Slöör och Leif Mattson. Det var också vernissage tillika terminsavslutning för min gamla bildskolegrupp FUB och jag fick möjlighet att träffa dem och se deras konst! Kära återseenden ;-).
Jag blev också extra glad när jag fick höra att gruppen hade fått inbjudan från Svenska Sjömanskyrkan  att ställa ut i London (!) i samband med Paralympics 2012! HELT FANTASTISKT!!! Temat för uställningen är 'Rörelse'.
Tänk vad det har blivit av min lilla grupp, så roligt, blir så varm i hjärtat! På min hemsida kan ni läsa om våra första stapplande steg i bildskolan som startade på gamla Konsten Hus i Luleå hösten 2004, läs HÄR

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

torsdag 5 april 2012

Teneriffa & PADI Open water-kurs

Att ta dykcertifikat är något som jag, till och från, har tänkt på sedan mitt första dyk 1998. Första gången jag dök så var också på Teneriffa och det var en väldigt stark upplevelse! Kände starkt att detta var något jag ville lära mig.
Nå, jag kom hem till Sverige, det var vinter, is och kallt och när sommaren kom så hade kändes det inte riktigt lika lockande. Att dyka i våra svenska bruna vatten kändes inte riktigt heller som en höjdare.

Nästa gång jag gjorde ett till dyk var på min 40-års dag. Det var 2006 och även då var jag på Teneriffa.
Samma känsla kom upp igen, detta ÄR något jag vill lära mig, jag vill dyka mer, jag vill dyka på "riktigt"! Men, men, vad hände? Jo, tyvärr så svalnade känslan efter jag kommit hem till Sverige igen. Kände ingen direkt lockelse att dyka i Sverige, hade heller ingen kompis/vän som jag kunde dyka ihop med så jag la det hela på hyllan igen.....sen så var det ju det där med pengar, ganska mycket pengar att lägga ut och definitivt dyrare i Sverige än på Teneriffa.

MEN! Det hela började med att jag började snorkla med en god vän på Teneriffa och kände att det också var riktigt roligt. När min familj kom till Teneriffa under jul och nyår så följde min son och jag en grupp dykare till El Puertito, en liten fiskeby där en grupp vattensköldpaddor bor. Vi snorklade på ytan och såg dykarna där nere och längtan efter att dyka började göra sig påmind igen.
Så nu, detta år fanns inga ursäkter längre. Nu bodde jag ju där på Teneriffa i nästan i ett halvår tid, jag tjänade pengar på mitt jobb, jag har haft vänner där som både dyker och snorklar, det är bra mycket mer spännande att dyka på Teneriffa än i Sverige + att jag har haft en arbetskollega som också hade funderat på att ta dykcert länge. Sagt och gjort - Då går vi en kurs, bestämde vi!
Jag och kollegan tillika vännen Marie på dyk kurs via Aqua Marina/Tenerife
 Ja, kursen startade 2 januari och avslutades 25 februari. Det har varit ett antal dyk i pool för att träna och säkerställa att vi har klarade av olika typer av nödsituationer som att tappa sin regulator, få slut luft, tappa masken, kramp, nöduppstigningar m.m. också har det varit 4 dyk i havet. Så, nu är den alltså avklarad och jag har fått mitt dykcertifikat!

Mitt dyk certifikat
Vi hade en mycket skicklig instruktör och vi har haft mycket skoj under kursen. Marie och jag har också bestämt att hålla kontakten och försöka ordna så att vi kan dyka ihop igen här framöver! Känns viktigt att hålla igen med dykningen nu så att jag inte glömmer bort vad jag lärt mig!

Det jag känner nu med dykcertifikatet "Open water" i min hand är att jag vill gå vidare, lära mig mer och jag har redan tagit 3 s.k. Äventyrsdyk. Det är en  början på Advance kursen och jag har nu bara de 2 obligatoriska dyken kvar, det djupa dyket (30 m) och navigationskursen. Kanske jag tar de dyken i Sverige, kanske jag väntar till jag är på teneriffa igen, kanske jag far på en annnan resa där de är spännande att dyka och färdigställer kursen...? Ja, vi får se.....fortsättning följer!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,



onsdag 4 april 2012

Teneriffa med vänner och familj på besök

Tiden den går fort, alldeles för fort. Mitt arbetskontrakt på Teneriffa har tagit slut och jag är nu hemma i Luleå igen.

Jag tittar bakåt på min tid på Teneriffa (drygt 5 månader) och konstaterar att många av mina goda intentioner och föresatser på aktiviteter m.m. som jag hade tänkt göra aldrig blev av eller blev mindre än vad grundidéen/tanken var. En av ursäkterna för att jag inte genomförde en del saker var ju faktiskt p.g.av att nya saker/idéer dök upp och tog sin plats. Jag har ju heller aldrig varit så länge på Teneriffa som denna gång och än mindre jobbat där. Det var något nytt och jag kom in en lunk av vardagsliv där. Jag skapade ett nytt sammanhang, blev en del av det hela, ett sammanhang med nya vänner, ny kultur, delvis nytt innehåll och fick ta del av ett annat sätt att leva. Livet på Teneriffa är ett lätt liv att leva med många, många positiva inslag. Jag ställer mig frågan hur mycket vädret, klimaten  solen/ljuset påverkar livet där? Det är helt enkelt mycket mindre komplicerat, mindre måsten, mindre stress m.m.

Under min tid så  har ju ju haft besök av både familj, vänner och släkt.
Först kom en av mina goda vänner från Luleå, Annica på en 1 veckas besök. Samtidigt som henne var också en annan god vän, en till Annika där, mycket trevligt och skoj hade vi!
Min kusin Katarina kom också senare på besök med sin son Texas för en vecka.
Efter det så kom min närmsta familj ner till Jul och nyår, mycket trevligt att få en liten del av hur spanjorerna firar sin jul och nyår! Vi var ut på en liten valsafari, solade, badade, Johan fick göra sin efterlängtade vandring på ön La Gomera (jag var också där ett dygn) och vi firade ett härligt nyår i Los Cristianos m.m.

Johan och Anton finklädda på väg till julmiddagen!
Det sista besöket jag hade var ytterligare en god vän från Luleå, Karin. Hon stannade också en vecka.
Karin vandrade och såg sig omkring på ön på dagarna när jag jobbade, vi strålade ihop då och då, solade, pratade,  käkade gott och hade det bara fint!
Karin på restaurangen El Cine en kväll.
Nu är jag hemma i Luleå igen i alla fall, försöker landa mjukt, aklimatisera mig och starta om, till det gamla men också till det nya.
Ja, det finns mycket ner att berätta om mina månader på Teneriffa, om jobbet, om livet, om insikter, erfarenheter, upplevelser och annat smått och gott. Fortsättning följer......

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,