torsdag 21 februari 2013

Kalix Barnmässa


Nu i helgen är det dags för Kalix Barnmässa. Min kollega Cristina Nilsson (CN media) kommer att åka dit nu på fredag och hålla en föreläsning och berätta om vårt filmprojekt 'Nyfiken Grön'. Jag har ju berättat tidigare om projektet där vi jobbat med rörlig bild med två stycken klasser i åk 2. Hon kommer mest troligt också ha en liten workshop i samband med föreläsningen.Alltså, är du intresserad, kom och lyssna till föreläsningen 'Testa filmbranschen' på:

Kalix Folkets Hus/Båtön
fredag 22 februari
kl. 10.30 - 12.00

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

fredag 8 februari 2013

Kulturentré i Kalix

NLL:s projekt Kulturentré har nu vandrat till alla sjukhus i Norrbotten och nu var det Kalix sjukhus tur. Kalix var det sista sjukhuset. Jag och kollegan Lena var på plats med utställningen om vårt projekt FärgRik samt med en konstaktivitet där besökare, personal och patienter kunde stanna och prova på.


Som alltid är det roligt att vara med på Kulturentré då det oftast är väldigt uppskattat när kulturen kommer till sjukhusen!
För mig var det också lite extra roligt då jag har jobbat på Kalix sjukhus i ca 12 år. Träffade på väldigt många av mina gamla kollegor under dessa dagar och det var väldigt roligt. Det är ca 13 år sen jag slutade jobba där och några av dem kände knappt igen mig!

Nu kommer det här projektet/försöket utvärderas av NLL och Division Kultur & Utbildning och efter det får vi se vad det blir av det hela. Vi har fått lite information och tagit del av en del tankar kring det hela. Att det har varit bra och att kulturen är viktig för att känna sig friskare råder det ingen tvekan om men själva strukturen hur det ska genomföras är inte riktigt klar än.....Det kan ni också läsa här i Norrbottens Kuriren.
Vi väntar med spänning!

Här är en annan artikel i Norrbottens Kuriren om Kulturentré i Kalix.

Jag och Lena har också träffat en, för oss, nyckelperson inom NLL som är intresserad av vårt projekt FärgRik och skulle vilja se någon form av fortsättning här framöver, känns väldigt positivt och roligt! Bl.a. har en vårdcentral i Norrbotten uttryckt att de skulle vilja göra något liknande hos dem. Det finns andra tankar också och det får jag berätta mer om senare då vi ser de hela mer tydligt framför oss.

Ja, vi får se och det här är väl också något jag tar med mig nu när jag åker iväg till solen igen.....

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

tisdag 5 februari 2013

Filmtajm i Övertorneå igen!

Ja, tänk att ett brev kan betyda så mycket och tänk vad mycket man kan vinna om man bara törs prova!


Efter den sista workshopen i vårt film/kulturprojekt 'Nyfiken Grön' med klass 2 på Övertorneå Centralskola  våras, skrev barnen ett brev till  Barn och Utbildningsnämnden i Övertorneå kommun:

"Hej!
Vi är 20 elever som går i tvåan på Övertorneå Centralskola. Den här hösten har vi fått lära oss mycket om film och hur man gör film. Lotta och Cristina från Luleå har varit här och lärt oss mycket. Vi har fått filma hemma och........Det har varit jätteroligt och vi vill lära oss mer.....

Snälla, snälla om ni har pengar kvar skulle vi vara jätteglada om vi fick så mycket att Lotta och Cristina kan komma och jobba med oss igen?


Vänliga Hälsningar....."


Brevet togs upp som ett ärende på ett av BUN:s sammanträde i december. Nämnden beslutade då att anslå medel för en fortsättning  av projektet 'Nyfiken Grön'med hela 32 000:- kr!!! Vilken underbar nämnd som lyssnar på sina innevånare i kommunen och som, i synnerhet, lyssnar och tar barnen på allvar!
Känns helt fantastiskt roligt och jag tänker, för barnen måste det ju kännas härligt med en sådan bekräftelse!

Nå, sagt och gjort,
Vi har nu varit upp en sväng till Övertorneå igen med en ny workshop i filmarbete i 2 dagar. Nu har barnen fått lära sig att redigera film i Windows Movie Maker. De har fått filma igen, bl.a gjort en liten stumfilm och samlat annat material att jobba med.
De har vari fantastiska kreativa dagar och ja, de här barnen går från klarhet till klarhet! I ett nafs så förstår de och samlar material, lägger i mappar, drar in materialet där de vill ha det, klipper, kopierar, flyttar filer....helt otroligt!

Nu har de fått en uppgift tills vi träffas igen. De ska nu få göra en ny egen film, de ska få redigera och skapa filmen från skratch till färdig film själv och när vi kommer dit nästa gång så ska de få hålla i filmvisningen och visa oss vad de har gjort bl.a!

Vi kommer också att skapa en sida, en slags forumsida där vi ska ge feedback, ge support till barnen och läraren m.m. Det blir ju ytterligare ett steg i träning av den digitala kompetensen....

Spännande och så roligt!!

Nästa workshop blir någon gång  i april har vi tänkt...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,