fredag 18 mars 2011

Så var jag hemma igen...


Ja, hem och hem; HEM kan stå för mycket.Teneriffa har kommit att bli att slags hem för mig efter de 12 år jag varit där. Efter alla dessa år så har jag hittat ett sammanhang som jag trivs väldigt bra med. De finns människor, vänner som kommer åter varje år, en del bor där under vinterhalvåret, en del bor där permanent medan andra kommer dit för kortare vistelse från några veckor till ett par månader.

Vad som är utmärkande är att, vare sig folk kommer dit för en kort tid eller bor där, så är inställningen till 98% positiv. Folk är glada, optimistiska, varma och lätta att ha kontakt med.
Man lever ett enklare och mer avspänt liv oavsett om man är där för semester eller jobbar. Är det solen och värmen som gör människorna mer lyckliga?


Läste just en liten artikel i Norrbottens Kuriren om svenskar som frossar under semestern. Frosseriet bestod av att svenskarna t.ex. gärna beställer in öl och vin till maten som avnjuts på restaurang. Oftast är portionerna både större och rätterna onyttigare än hemma. Svenskarna vill koppla bort vardagens strikthet och rytm som finns resten av året enl. Gunnar Aronsson, professor i psykologi vid Stockholms universitet. Väl hemma så väcker en av fyra minnen från resan till liv genom att själv tillaga mat som testat under semestern. Att göra något annorlunda är bra då man upplever kroppsensationer och smaksensationer som gör livet lite rikare säger Gunnar Aronsson. Kan det vara så enkelt att skapa ett mer rikare liv? En utomlandssemester lite nu och då?


Personligen så anser jag att det handlar om många saker tillsammans. Inte bara god mat med vin och en lite drink till efterrätt. För mig handlar det också om alla de människor, alla vänner man möter och som berikar mig, solen, havet m.m. Det handlar också givetvis om att jag bara har mig själv att ta hand om, inget jobb, ingen stress, inga direkta tider att passa - jag ÄGER min egen tid och kan göra nästan precis vad jag vill, när jag vill. Jag läser böcker, jag kan sitta och teckna/måla med nya vyer framför ögonen så länge som jag själv vill t.ex.


När jag nu kommit 'hem' så jobbar jag för att försöka behålla den där goda känslan i kroppen men det är så lätt att ramla in i ekorrhjulet till slut igen. Jag försöker febrilt att hitta ett sätt, en metod att bibehålla det jag "byggt" upp under dessa veckor. Jag vill stanna i den här känslan, mer nedtonad med positiv attityd. Livet känns för kort för att slösa bort på stress och andra negativa känslor.
Jag tänker på Japan och på alla andra oroshärdar runt om i världen. På en sekund kan livet förändras radikalt.....

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt! Jag med ska försöka skapa efter min resa, utifrån det man fått uppleva där... *kram nenne*

Lotta Makes Art sa...

Ja, man får ju ny inspiration och idag kom jag igång med att måla, kändes väldigt roligt!

Kram/Lotta

Anonym sa...

Välkommen tillbaka. Det kändes skönt att läsa din personliga och uppriktiga "reseberättelse" om Teneriffa. Jag har varit på Playa Los Christianos för 15 år sedan och har 1½ timmes videoinspelningar därifrån men inte lyckats än att föra över dom till datan och webben än. Bl.a. en vandring utmed helvetesravinen en bit därifrån. Hur går det med dina filminlägg?
Jag gick över till Blogger i början på året men har inte kommit lika långt som du med att gestalta min blogg.Kan du dela med dina kunskaper? Kontakta mig i så fall på Skypen- voiceofarne eller maila.
Vet inte ens om denna kommentar kommer fram
hälsningar arne digimages winderlich

Lotta Makes Art sa...

Hej Arne! Ja, din kommentar har kommit fram, få se om du får tillbaka detta svar! Tack för dina kommentarer. Nej, jag har inte gjort några direkta nya filmer än, har material till att göra åtminstone en film men det är ju det här med tiden som går så fort! Visst kan jag dela med mig av mina kunskaper, du får väl rikta en specifik fråga så kan jag se om jag kan hjälpa till. Men man lär sig bäst genom att testa sig fram. Du kan ju maila från min hemsida: www.kreativarum.com / Lotta