måndag 29 april 2013

Projekt Nyfiken Grön, sista

Ja, nu åker vi upp till Övertorneå igen och till klass 2! Det blir en sista 2-dagars workshop för den här terminen. Nu ska vi fokusera på att filma och redigera klart. Vi har ju jobbat och prata om lite olika gengrers och en gengre som barnen ofta kommer tillbaka till är just stumfilm.
Jag hittade den här filmen på nätet skapad av en klass 2 i ett av Svenska filminstitutets skolprojekt förra året: "Chaplin som medmänniska"
Så här säger Svenska Filminstitutet om projektets syfte;

' Det här är ett utbildningsprojekt för grundskolan som inkluderar en fördjupning i filmhistorien i allmänhet och Charlie Chaplin i synnerhet och som riktar sig till skolans alla årskurser. Tanken är att genom Chaplin diskutera dagsaktuella värdegrundsfrågor.'

Men nu, titta på filmen! Den vann stumfilmstävlingen: Gör din egen Chaplin 



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , in

söndag 21 april 2013

Film när den är som bäst....

Var på Folkets Bio här en kväll. Jag tycker det är rätt trevligt att gå dit, i och för sig, en rätt gammal biosalong, men de har investerat i bra teknik OCH framförallt så visar de bra kvalitetsfilm! Här i Luleå är filmutbudet annars väldigt smalt. Förutom Folkets bio så har vi i bara SF bio/Filmstaden sedan ett par år tillbaka och som ni alla vet så visar ju denna biografkedja inte så mycket av dokumentärer, äldre 'godingar' och annan kvalitetsfilm. Hittade just en definition på kvalitetsfilm här på internet:
”En kvalitetsfilm är en berättarmässigt generös film som är gjord i ett hederligt syfte och med gott tekniskt handlag." Det säger redaktören för tidskriften Teknik & Människa, Lasse Svanberg.
En mer utförlig beskrivning kan man hitta på sajten Voodoofilm däe Harry Schein utvecklar begreppet, så här säger han:

Kvalitetsfilm en film som uppföljer följande kriterier:• Förnyelse av filmens uttrycksmedel och formspråk
• Angelägenheten i filmens ärende
• Intensiteten eller fräschören i dess verklighetsuppfattning eller samhällskritik
• Graden av psykologisk insikt och andlig nivå
• Lekfull fantasi eller visionär styrka
• Episka dramatiska eller lyriska värden
• Den tekniska skickligheten i manus, regi och spel samt övriga artistiska komponenter hos en film.


Ja, jag var i alla fall och tittade på filmen 'Lore' som är å
rets australiensiska Oscarsbidrag. Det är en stark, tragisk och fascinerande vandring jag bjuds på i filmen. Det är en film om när efterkrigets tredje rike rasar samman. Huvudpersonerna i filmen är 5 syskon som tvingas ut på vandring genom ett hotfullt ingemansland. Det handlar om svek, att tvingas större ansvar än vad en ung människa borde få bära. Det handlar om skuld i en skev och opålitlig värld.


Här kan ni se en liten filmtrailer:



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

tisdag 16 april 2013

Kallad.....


Yes, nu har jag blivit kallad på en jobb-intervju!

Som jag berättade tidigare så har jag sökt två jobb. Ett av jobben är på Konsthallen i receptionen och det är dit jag ska på intervju, mycket trevligt!
Jag har jobbat där tidigare, dels som timanställd sen flera år tillbaka men också på ett längre vikariat så jag vet ju i stora drag hur jobbet fungerar.

Men, men...många kan vara kallade så jag tar inte ut något i förskott. Tydligen var det en 45 sökande på det här vikariatet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

fredag 12 april 2013

Försöker bringa ordning....

Nu, ja, nu tror jag att jag börjat landa även mentalt hemma i Luleå igen, lite, lite i alla fall. Det är ju bara 1 1/2 vecka sedan jag kom hem från min 5 månaders långa 'exil' på Teneriffa.

Jag tror aldrig att jag ryckts in i ekorrhjulet så snabbt som den här gången. Kanske det var bra, som min pappa säger när jag kommenterar detta faktum; - Jag tror på en snabb acceleration för att komma upp i en lämplig marschfart och då lätta på gasen.....



Men, nä....jag hade ju tänkt mig en anpassning till vardagen här hemma i ett lite lugnare tempo än vad det nu blev. Jag ville ju försöka hålla kvar det lugn som jag skapat under min tid på Teneriffa men, men jag rår ju inte på allt tyvärr....
Känns som att det är viktigt att jag hittar någon slags struktur, att jag hittar en riktning som jag kan hålla mig till för att kunna behålla fokus, lugnet och på samma gång leva i nuet. Behöver hitta det snabbt innan allt det goda hinner försvinna.

Så, med det i bakhuvudet bokade jag inte i något alls på torsdag utan var bara hemma och försökte bringa ordning med allt som är på gång och alla måsten.
Gjorde bort min bokföring, gjorde ett slags schema för de utställningar som jag skulle vilja delta i nu under hösten, funderade kring andra saker kring konsten bl.a. finns det utbildningsdagar/kurser som skulle kunna vara intressanta, skickade mail för att få svar på frågor som har hängt i luften.....ja, listan blir ganska lång men jag kände mig lugnad och lite nöjd faktiskt!

Sen finns det ju andra saker som jag inte alls rår på och det är ju bl.a. det här med jobben som jag sökt. Jag kanske inte alls blir tillfrågad och kallad på intervju för något av jobben och det skulle ju kännas lite tråkigt förståss. Eller så kanske jag blir kallad på båda jobben och hur gör jag då?? Det är lite trixigt vilket som men, som sagt, det rår jag inte på så det är väl bara vänta och se vad som händer.....

Nu är det i alla fall fredag, jag är själv hemma så jag struntar i disken i kväll. Tänkte jag skulle vika kvällen för att måla lite i stället, har en ide som jag måste testa....

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

söndag 7 april 2013

På banan med besked...

Nu är jag hemma och nu har jag landat, i alla fall rent fysiskt, hemma i Luleå.
I förra bloggen skrev jag om att det faktiskt händer en del spännande saker här just nu som jag inte vill missa.


Dels så ska jag byta ateljé...igen....ja, att flytta ateljén igen sig känns väl ganska tradigt i sig men själva ateljébytet känns roligt. Nu ska jag flytta till Kulturakuten, bara ett stenkast från där jag bor. Det är ett hus som är som en arbetsplats för olika typer av kulturarbetare. Det är ett av kraven om man ska ha ateljé där....att man faktiskt är där och jobbar i princip dagligen. Ser fram emot det. Kulturakuten är ett hus där ett flertal kulturarbetare, konstnärer, författare m.m. huserar.....Jag kommer att hyra i andra hand av en konstnärs- och konstpedagog kollega. Hon, ja hon ska ut på långresa ut på havet och vara borta 1-2 år, kanske längre med sin man.....

Och NU tänker jag (osökt?) på min förra blogg om alla olika val vi människor gör, där vi ibland avviker från normen...och det här är väl ett ett bra exempel? Visst tycker vi det är lite konstigt? vågat? modigt? De är väl lite galna väl...-kan inte vara riktigt kloka? Eller??

Ja, sen hann jag bara vara hemma i en dag så satt jag mig ner och började söka jobb. På några dagar har jag 2 sökt jobb. Det ena ansökningstiden gick ut den 5 april, den andra går ut den 10:de. Nu är det bara att vänta på besked...blir det ja, blir det nej och vi tackar för visat intresse?? Ja, det får vi se...
Spännande är det i alla fall.......

Och i morgon blir det till att jobba på Konsthallen...där finns det, för den delen,just nu 3 väldigt spännande utställningar....kom på ett besök vettja!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

fredag 5 april 2013

Att välja betyder att välja bort....

Morgonljus över Teneriffa/Los Cristianos min sista morgon söndag 1 april


Nu är det bestämt, nu är det dags att lämna mitt 2:a hem, Teneriffa och Los Cristianos, för hemmet i Luleå. Här har jag nu varit i 5 månader...,,men allt har sin tid och nu väljer jag att åka hem. 
Den långa mörka vintern börjar nu ge vika hemmavid och ljuset har tydligen återvänt. Det är vår i luften, det är påsktider och ja, det händer också en hel del annat intressant i Luleå just nu som jag inte vill missa.

För många lever jag ett konstigt liv - Jag själv tycker att jag lever ett liv i det bästa av två världar halvårsvis - Luleå/Norrbotten och Sverige, där jag har mina starka rötter, på sommaren med det fantastiska ljuset också klipper jag bort den Svenska hemska, mörka och kalla vintertiden med ett liv på varmare breddgarder, på Teneriffa, också söker jag mig hemåt igen o.s.v., o.s.v.

Det finns så många val vi kan göra på vår resa genom livet och jag inbillar mig att våra val många gånger styra av en längtan att må bra, att få känna sig lycklig.
De finns de som blir lyckliga av att konsumera t.ex. att äga mycket, resa mycket, äta mycket och dricka dyra viner. De finns också de som blir lyckliga genom att hjälpa en medmänniska, att skänka saker för goda ändamål, engagera sig i sportföreningar, att bygga en stuga, att föda många barn, äga en häst.....ja. listan blir oändlig, det finns alla varianter men alla fyller i princip samma syfte (i alla fall initialt) d.v.s. någon slags inre tillfredsställelse, att känna lycka.

Vi tycker alltså väldigt olika, vi är väldigt olika och vi lever våra liv rätt så olika och det är väl rätt ok? Genom våra olikheter berikar vi ju varandra, eller hur? Genom det kan vi växa och utvecklas?
Men, nu har vi någon slags norm som genomsyrar vårt samhälle, som pekar på vad som är rätt och fel, vad som är avvikande och annorlunda. Helt plötsligt blir det väldigt synligt och det lätt att döma andra när bryter från normen.
                                               

Men om vi nu backar en aning, dyker ner lite, vad handlar det egentligen om när vi 'dömer' den som avviker från mönstret? 
Är det avundsjuka, när någon faktiskt gör något som den andra bara har vågat drömma om? Är det så att vi har så svårt att förstå 'avvikande' val att, istället för att försöka förstå, tycker vi att den personen är konstig, har en 'skruv lös'? Handlar det om kontrollförlust? Handlar det om att vi vill tro att vi sitter inne med sanningen, vi vet hur man ska bete sig för att bete sig rätt (att vi är intelligenta och kunniga, duktiga)? Är vi så indoktrinerade och präglade av överheten i Sverige att vi lydigt bara försöker göra "rätt" hela tiden, att vara så duktiga som möjligt? 
Ja, jag har inget svar på den här frågan. 
Men jag vet i alla fall varför jag gör mina val och det räcker väl, eller?

Nä, nu tycker jag vi reser vidare, flyger högt och lägger energi på att hitta verklig lycka istället för att slösa energi på att dum-förklara våra medmänniskor som gör sina fria val i vårt demokratiska land....

Acceptans...

 - är en persons godkännande av att uppleva en situation, att följa en process eller att vara i ett tillstånd (ofta en negativ eller obekväm situation) utan att försöka ändra det, protestera eller avsluta det.

 handlar om att välja att både se och stå ut med verkligheten, hur plägsam den än kan vara utan att undvika, fly, försvränga eller döma den – hur jobbigt det än kan vara. Med verklighet menar man både den yttre verkligheten runt omkring, som exempelvis anhöriga, bekanta, vänner och ovänner och den inre verkligheten som kan vara olika tankar och känslor

Radikal acceptans. Du kan inte förändra andra, fokusera i stället på ditt eget beteende


Jag flyger över vatten 
ju närmare jag kommer hem ser jag den frusna isen över bottenvikens vatten 
Isflak har börjar bryta sig loss från det hela istäcket och blir till unika solitärer 
innan de löses upp till en gemensam vattenmassa igen.
 Bildar ett gemensamt flöde för att sedan sluta cirkeln igen
En evig universal rörelse

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,