söndag 17 maj 2015

En Lisa för själen

 Det är Kristi Himmelsfärd, det är maj månad och det är vår...Ja, än så länge en ganska kall maj men snön är borta, ljuset är här och det börjar bli l i t e grönt....med andra ord; de vanliga vårstöket måste göras ändå....

Nu när jag bor i lägenhet i stan behöver jag inte göra annat vårstök än att ta ut cykeln och göra den redo för härliga cykelturer och förstås, ta bort vinterskor och annan klädsel som hör vintern till samt ta ut lite trädgårdsmöbler på min balkong.
 Men jag har ju min stuga och där finns det alltid att göra. Den ligger alldeles vid havet, längst in i Bottenviken där havet stormar om hösten, renar som betar och trampar runt och annat vilt, myror, en massa träd och annan natur som barrar och lövar av, en kompost, egen brunn...Dessutom, jag måste lägga till, en massa byggnader som ska städas ur och underhållas...ja, listan kan göras lång.


Sagt och gjort, jag åkte ut till stugan på fredagen, ganska tidigt (för det var ju så mycket som skulle hinnas med...) och jag hade också tänkt jobba lite med mitt vanliga jobb. Jag packade in allt i stugan när jag kom fram, bytte om till mer 'jobbkläder' och satt i gång med att försöka få värme och få ut lite fukt i stugan, som det blir i hus som står kalla under vinter. När det var gjort så slet jag åt mig krattan, tog fram skottkärran och satt i gång. Vädret var rätt så bistert men när man jobbar på så blir man ju varm till slut.
Ja, så där höll jag på hela dagen med någon rast för att dricka och äta lite och till slut blev det kväll. Det var fredagen.


Lördagen, ja, den blev likt fredagen med en massa 'görande' i vårstöket.
Först unnade jag mig faktiskt en helt vanlig promenad på morgonen vilket var skönt och välgörande. På min prommis hörde jag helt plötsligt alla glada fåglar som söker sin partner (Bofink, Talgoxe, Grönfink, Grönsiska, Drill- och Gluttsnäppa, Tranor som m.fl.), jag hörde alla bäckar som porlade, dofterna, ja, ni vet...Efter det så for jag in till Kalix och handlade lite sånt som jag behövde till dagens uppgift, Sen krattade jag lite till, jag fixade, med pappas hjälp, allt med brunnen så jag fick in rinnande vatten in i stugan, jag bar, spolade och hanterade vatten, jag fixade med veden och eldade, ordnande med  dasset så det är klart för sommaren och till slut värmde jag upp bastun...och det var Då....På något vis, trots all hets med krattandet och annat jox med vårstöket, så hände det något på fredagen, något som jag inte registrerade den dagen, utan det slog mig, först Där, på lördag kvällen i bastun...

Jag pratar om något som jag vill kalla 'Görandets filosofi'.
Min farfar brukade säga att; 'Det är bra att ha något att göra', och jag kan inte annat än att instämma att 'görandet' kan föra något gott med sig. Lagom mängd med görande och kanske framförallt görandet med det basala och genuina, i och med grundelementen vatten, eld, jord, vind, luft, skog och natur. Bli lite svettig och, så där lite skönt, trött i kroppen, som man blir av fysiskt arbete.


För mig är det en 'Lisa för själen' att hålla på med de här sysslorna.. Det ger mig någon slags inre tillfredsställelse, det gör mig gott, jag känner mig nöjd då jag ser resultatet av mitt arbete. Jag kommer liksom nära essensen av mig själv, av livet. Det är skönt att koppla bort den artificiella livet, marknadsekonomin och den galna konsumtionen. Att faktiskt bara existera på platsen, i görandet och bara vara här och nu, i samklang med naturen.
Å då får också kreativiteten plats helt plötsligt, utan krav på prestation...tankar, idéer får bara rulla runt och kanske någon idé landar....det visar sig.

Det enda 'vanliga' jobb jag gjort denna helg är att skriva denna blogg och fotat några bilder trots min höga ambition att jobba med det vanliga 'egna'. Det kändes överflödigt och inte alls viktigt....

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Johan sa...

Trevligt skrivet...för mig blir det görandets filosofi på Grova kommande helg.

Charlotta Engström sa...

Tack Johan! ja, Grova måste ju också få sitt förstås ;-). Hoppas helgen blir bra och får gå sin gilla gång utan större missöden!