fredag 17 april 2009

I ateljén


Måndagar och fredagar har blivit mina dagar då jag kan vika min tid till att bara jobba i ateljén. Nu, efter årsskiftet, jobbar jag på Galleri SKÅDA i Luleå tis-ons-tors samt lördagar (vid utställning) så det gäller att fokusera då möjligheterna finns! 

Jag hade en intention att ändra och göra iordning i ateljén så att den blir mer funktionell och "lättarbetad", typ, var sak ska ha "sitt hem" så att jag enkelt hittar det jag söker när jag behöver. 
Jag blir så trött på mig själv och mina "fiffiga" ställen för allt. De är så superfiffiga att jag har glömt bort vad det "fiffiga" med just det där stället var.....och jag slösar effektiv, kreativ tid för skapandet på meningslöst vandrande fram och tillbaka i ateljén. Jag blir trött, ittiterad och förlorar fokus på det jag hade tänkt göra. 
I värsta fall blir det någon nödlösning på det jag hade tänkt som jag bara går och stör mig på och blir aldrig nöjd....(arbete som kanske måste  göras om eller läggs bort någonstans och faller i gömska eller i papperskorgen?!).

Nå, jag hade också ställt upp en deadline att jag skulle vara färdig och klar i mars....men som den urbota tidsoptimist jag är, så har det tagit mer tid än beräknat (icket förvånande egentligen).
Det,  i sin tur, skapade givetvis en massa frustration och irration, som säkert gick ut över andra och annat viktigt. Inte minst stjäl det energi från de kreativa tankar/ideér som jag behöver för mitt skapande.

Så, vad gör man åt detta dilemma då....? Så här kan man inte fortsätta, leder ingen vart.
Ja, jag insåg att jag måste dra ner min på min ambition. Jag har abdikerat med andra ord!
Jag har gjort en deal med mig själv: 
- Jag ska bara göra det viktigaste för att det ska flyta bra, det här lilla "lull-lullet" som jag hade tänkt ut så bra, det får komma när tid och lust finns till det.
- Jag jobbar med konsten parallellt,  när glaset är i ugnen, keramiken ska torka innan nästa moment o.s.v DÅ kan jag fixa hyllan, skåpet, lådorna m.m.
Bra deal, va??
Ja, jag känner mig jättenöjd med att jag insåg problemet och faktiskt gjorde något åt saken!
Idag har  jag provat och det var så härligt att äntligen få sätta händerna i leran!! Lycka!, och jag hann också skrapa av den gamla färgen från ett litet skåp som jag nu kan måla. 
Imorgon far jag till ateljén igen och grundmålar och börjar skissa på den där gipsformen jag behöver för min glasgjutning.....TÄNK vad enkelt det kan vara bara man släpper kraven och kontrollen.  
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
Jag har placerat min blogg i Luleåbloggkartan.se!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Skratt, japp man ska inte ha krav och måsten då blir det inget gjort ;) jag älskar att inte ha krav nu, utan kan toffla runt och fundera och tänka på nya design saker. Jag måste snart ta mig i kragen dock och göra verklighet av mina tankar i ateljén.. men det är skönt att få fundera och vila i processen för det är då de bra sakerna kommer :) //nenne

Lotta sa...

Ja, så sant! Men, det är härligt att äntligen komma igång med att skapa...många nya ideér kommer också när man sitter där och jobbar!

Sandra sa...

Ett tips från mig om en sak att tänka på när du ska organisera ateljen. Förutom rätt sak på rätt plats, så utgå från närhetsprincipen också. Alltså, placera grejerna i närheten av vart de mestadels brukar användas. Det blir både lättare att hitta, sen slipper du också onödigt spring. Du slipper springa genom rummet och tillbaka för att hämta saker.

Lotta sa...

Tack för tipset Sandra! Jo, jag har faktiskt tänkt en del på det du säger och i min ateljé jobbar det med glas och keramik framförallt och dessa båda fungerar inte bra att ha nära varandra! Ens delen av rummet har focus på glas, den andra keramik och annat "dammigt" material. Men jag försöker också rymma en slags maskin hörna, med cirkelsåg, glasslip, dremmel, rondell o.s.v....och rummet i sig har ju sina begränsningar så jag jobbar på!