torsdag 24 juni 2010

En heldag med kreativt kompetensutbyte!

Idag har jag äntligen varit i Skogså hos min goda vän René där vi har haft en liten "kurs" och delat med oss till varandra av våra efarenheter och kompetenser i olika glastekniker. Jag har visat René hur man gjuter med glas i sandform och själv har jag fått prova jobba med Lampwork!


Här blandar René först sin sand med ett bindemedel till sin form. Hon jobbar mycket med smyckestillverkning och har tänkt skapa några massiva små glassmycken.Hon trycker sen ner sina formar i sanden och sedan ska formen in ugnen för att torka!
Efter torkning så preparerar hon avtrycken med glas och för att till slut sättas in i ugnen för bränning med en mycket kontrollerad brännkurva.René började visa mig hur man kan jobba med lampwork och vanligtvis börjar man med att lära sig att göra glaspärlor med olika dekorationer. Jag fick prova på att göra egna glasstringer som på den här bilden.Här försöker jag göra en pärla och det var lättare sagt än gjort. Glaset blir ju mjukt, trögt flytande så det gäller att ha rätt rotation på pinnen där glasmassan sitter och med gaslågans värme smälta den rund och jämn.
Nu börjar glaskulan hitta sin rätta form. Nu ska den in i "kyl"-ugnen för att sakta men säkert kylas och avspännas. Går det för fort här så kan kulan spricka efteråt och det vill jag ju inte!


Nu är det bara och vänta och se vad det blev! Jag har inte några stora förhoppningar att det är några underverk men början är alltid svår!
Dagen gav absolut mersmak för Lampwork, måste lära mig mer! En vision, dröm och tanke är att så småningom lära mig denna teknik för att sedan gå över till Flamwork och bygga sköra, vackra glasskulpturer!! Drömmar måste man ju få ha, eller hur?!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Roligt, spännande och mysigt hade vi :) kraam nenne

Lotta sa...

Ja, verkligen OCH du har väl redan sett resultaten ;-)? Hur blev det?