torsdag 1 juli 2010

Havremagasinet och Ryssen kommer!

Den 6 juni, på självaste nationaldagen, var det vernissage i det K-märkta gamla Havremagasinet från 1912 i Boden. Hela huset är nu förvandlat till ett enda stort konstcentrum. Jag hade inte möjlighet att vara med på vernissagen men nu idag så tog vi oss iväg dit!
På Havremagasinet visas dels en retrospektiv utställning med 13 konstnärer som kallade sig "Bodenskolan" samt "Ryssen kommer" - 16 konstnärer från Ryssland och Norden som visar samtidskonst och genom den aktualiserar problem och frågor som vi har i vår region. Vi kunde också ta del av en del av vår krigshistoria i utställningen "Till Häst" där bilder visas hur det såg ut och var när Bodens Garnison använde hästar som transportmedel!

Verken som visas av Bodenskolan har en samhörighet i färgsättning, penseldrag och uttryck i landskap och figurer. Johan kommer på att vi och hans mor troligen har några verk av någon eller några från Bodenskolan!
Johan är född i Boden och hans pappa, som var kulturellt intresserad, köpte in en del konst och litteratur då de bodde i Boden! Måste hem och kolla i vår "samling"!


Havremagasinet är ett fantastiskt hus, ett av Bodens störst sägs det med sina 6 våningar och en yta på 3 600 km2. Huset byggdes för att förvara havren till alla hästar. Huset är som sagt, idag K-märkt och Kilen Artgroup som driver detta projekt "Ryssen kommer" hyser en förhoppning att Havremagasinet ska bli ett pemanent konstmuseum. Det hoppas även jag!!


Vi kände oss uppfyllda av det som den här utställningen kunde bjuda på, dessutom fikade vi gott i deras kafé!
Vill du veta mer om Havremagasinet så kan du hitta en hel del information på Havremagasinets egna hemsida
samt läsa artikel från NSD och i Kuriren.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

ojojoj rasism