måndag 25 juni 2012

Söka den läkande kraften i kulturen

....ja, så heter en liten vetenskaplig rapport som skrivits om mitt och kollegan Lenas projekt!
Den är skriven av legitimerad sjukgymnasten Fil. dr. i Arbetsvetenskap Lilly Ekenberg och sammanställd av Kerstin Hamre, Strateg Kultur och Hälsa på Norrbottens Läns Landsting.

Projekt FärgRik - Att söka den läkande kraften i kulturen

Detta är en bild från ett av våra grupptillfällen då deltagarna fick prova på sidenmålning.
I abstrakt kan man läsa att resultatet av projektet visade att deltagande i kulturaktiviteterna gav energi, styrka och framtidstro, I projekt FärgRik lyckades våra deltagare skapa en existentiell hälsosfär där de tillsammans med andra i liknande erfarenheter kunde söka läkandets krafter och lämna sjukdom och problem i bakgrunden. Rapporten vill påvisa att kulturaktiviteter kan vara ett sätt att öka patientens motivation och bidra med glädje, välbefinnande och livslust - viktiga faktorer för en lyckad rehabilitering.
Den här rapporten håller nu på att spridas runt om i Landstinget, inom nätverk som jobbar med kultur och hälsa m.m. Den kommer också att ligga till grund för Landstinget här i Norrbotten och deras vidare arbete med kultur i vården. Det kommer att anordnas ett dialogseminarium till hösten om projektet. dit ska Landstings människor av alla slag som tjänstemän, politiker, personal m.m. bjudas in, dessutom människor från kommunen, från arbetsförmedlingen, från försäkringskassan m.fl. Datum för detta är ännu inte satt så jag får återkomma om det senare.

Det är så roligt att det blev så här med en vetenskaplig rapport på många sätt. Kanske framförallt att det har blivit ett erkännande och bekräftelse för våra deltagare i projektet men också för att den vision vi hade med projektet nu besannas på ett sätt.
Det här går absolut i linje med visionen vi hade med projektet från start d.v.s. att det kunde vara en starter för att implementera kultur inom vården och att läkare ska kunna skriva recept på kultur....som ett komplement till annan vård och behandling.

Om du är intresserad så kan du läsa hela rapporten (HÄR) på NLL hemsida. Har du några frågor eller funderingar kring projektet får du gärna kontakta mig!

Inga kommentarer: