måndag 17 augusti 2009

Glasgjutning i gipsform


Ja, nu är glasgjutningen i gipsform i gång! Igår natt vid 00.30 var det dags att öppna ugnen för att ta ner värmen från 880 grader ner till avspänningstemperatur!
Formen i gips är skapad av en förlaga i lera, en slags relief. Gipsformen är sedan förberedd för gjutning med separator innan jag fyllde formen med glas.

Nu ligger gjutningen fortfarande kvar på avspänningstemperatur, totalt över 22 timmar för att sedan sakta gå ner till 350 grader på ytterligare 9 timmar. Därefter får det svalna av i lugn och ro till rumstemepratur innan ugnen kan öppnas! Det är långa processer vid glasgjutningar och jag kan inte mer än hoppas att resultatet blir bra efter all möda!
Förhoppningsvis är gjutningen klar någon gång på onsdag....alltid lika spännande att öppna och se!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 kommentarer:

Katarina sa...

Vad spännande, ska bli roligt att få se slutresultatet.

Lotta sa...

Jo, det är alltid som julafton när jag får öppna ugnen och se resultatet...Jag är alltid förberedd på det värsta, att det blev HELT FEL men ofta blir jag ju istället positivt överraskad!

Anonym sa...

Åh vad spännande :) jag sitter fast i honungsfabriken :/ har vi tur kanske jag kommer loss efter det :) // Nenne

Lotta sa...

Nenne: Imorgon åker jag till ateljén och öppnar....spännande är det....få se om det är något att visa upp här på bloggen sen...;-)!
Hör av dig sen då du lossnat från honungen!/Lotta

Anonym sa...

Hej lotta!
mitt namn är otto huanuc rios och är en gymnasielev från söderköping. Som mitt gymnasiearbete har en vän och jag också gett oss in på glasgjutning i en gipsform men det gick inte som förväntad. Vi visste redan från början att slutvaran skulle vara sprucken, eftersom ugnen kunde inte programmeras för den korrekta avkylningen av glaset. men till slut så visade det sig att gipsen sprack. Jag ville fråga dig om du visste varför gipsen sprack. det var värmetålig gips (1400) och ugnen kom upp till 1300.
skulle du vara snäll och berätta hur din process för glasgjutning gick till?
Dina svara skulle uppskattas.
Skicka de gärna till mailen ottojunior96@hotmail.com så att vi kan hålla kontakten och svar på fler eventuella frågor.
Tack på förhand
Mvh
Otto Huanuco Rios

Ps: vi använde inte gjutglas utan glaspellets