måndag 6 september 2010

Fördomar....


Fördomar, det har vi alla och ganska många sådana dessutom, tyvärr.
Många fördomar har ofta egentligen ingen direkt grund utan vi bara råkar ha någon slags fel eller skev uppfattning om något.
Jag erkänner; Jag har fördomar....Och det är inte bra. Men, jag försöker jobba på dom och första steget är nog att jag uppmärksammar dem när de dyker upp och försöker definiera dem och fråga mig själv varför!?

Jag har anmält mig till en konsttävling och utställning som Magma Nord ordnar. Temat för utställningen och den jury bedömda tävlingen är just "Fördomar".
Först blev jag helt ställd; Herre gud, hur ska jag kunna framställa någon konst med det temat!! Min inspiration var på noll, jag kunde inte hitta någon som helst ingång. När det lossnat lite så var mina första tankar sånt som handlade om mobbning, rasism o.s.v. det vi kanske först tänker på när man pratar om fördomar, eller konsekvensen av en fördom.


Wikipedia skriver så här om fördomar:
"En fördom är ett förutfattat antagande om någon eller något, grundat på tillämpning av en stereotyp uppfattning om en grupp som den eller det som är föremål för fördomen anses tillhöra.
Eftersom stereotyper kan vara positiva eller negativa, kan även de fördomar som de resulterar i vara antingen positiva eller negativa. En negativ fördom gentemot en person leder ofta till en positiv fördom om en annan. Vare sig en stereotyp är statistiskt riktig eller ej innebär en fördom en övergeneralisering av densamma".

Nu så här i efterhand när jag funderat över begreppet så är det ju faktiskt ett ganska bra tema och det finns ju faktiskt hur mycket dom helst man kan skapa utifrån det. Jag har nu flera ideér och tänker sätta igång redan ikväll!
Man får lämna in högst 3 verk, kanske jag får till det i alla fall?!

Så här skriver de på Röda Korsets byrå för diskriminering:

DET FINNS MÅNGA FÖRKLARINGAR ...
MEN INGA URSÄKTER

Slarv, okunskap, missriktad hänsyn eller avundsjuka ... Förklaringarna till diskriminering är många, men det finns inga ursäkter. Diskriminering är alltid en kränkning av den enskildes mänskliga rättigheter och är förbjudet enligt svensk lag.


Det finns fördomar i alla skikt, på så många områden, de genomsyrar vårt samhälle. Om ni har tid läs och se bilderna som GALLERI ELIN BERGE visar Hon utmanar fördomar med mångtydighet.

Jag tror alla skulle behöva tänka på detta med fördomar och diskriminering lite grand. För mig har det varit nyttigt och ju mer jag funderat, ju mer man jag läst o.s.v. desto mer intreserad blir jag av att lära mig mer!
Tänk; Om alla skulle begrunda sig själv lite och kanske få till någon slags liten förändring i tanke och beteende, vad skulle det göra för vårt samhälle och världen?? Det är hos dig och mig, hos den lilla människan förändringen kan börja....

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: