fredag 8 oktober 2010

Pâte de verre - glasgjutning

Dags för ett experiment med glas!
Nu har jag satt igång en glasgjutning i gipsform. Det är tänkt att det ska bli en liten tunn, skör glasskål i form av ett litet rabarberblad. Det är en del i ett konstverk jag ska ha med på en utställning senare i höst!Den metod som jag nu använder mig av kallas Pâte de verre. Det är franska och betyder glaspasta. Det är en speciell form av ugnsgjutning som ger ett opakt eller halvopakt glas med ett speciellt sprött utseende. Under jugendperioden skapades t ex vaser med reliefdekor av blommor, insekter och kräldjur i denna teknik. I sin enklaste form kan barn använda tekniken men i professionella sammanhang kan den användas för att göra mycket avancerade konstglas. Vanligast är att man använder fint glaskross och gör en pasta av det med hjälp av någon form av bindemedel.
Nu har jag inte blandat någon glaspasta utan bara använt mig av fint glaspulver, blandat med något större glaskross. Det har jag packar i formen och lagt den andra delen gips över med tyngder för att det ska bli en press på glaset då det smälter.
Det är ett sätt av just Pâte de verre som jag läst och sett en japansk kvinnlig otroligt skicklig konstnär göra.Just nu är det inne i ugnen för bränning! C:a kl. 19 ska jag öppna ugnen och släppa ut värmen då den har kommit till maxtemperatur. Därefter ska den avspännas långsamt (det är den allra känsligaste perioden av bränningen) och någon gång under helgen kan jag ta ut och se vad det blev av det hela!! Hoppas jag lyckas! Alltid lika spännande!!Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Åhhh vad spännande (Önskade jag var med) *s* ska bli roligt se resultatet! *håller tummarna! // nenne

Lotta Makes Art sa...

Ja, gissa om jag är nyfiken!! Jag har börjat tänka att det inte kommer att bli något bra och då kan det ju hända att jag blir positivt överraskad på söndag...! Vi får se vad det blir av det hela som sagt! Tack för din support i alla fall!