onsdag 6 oktober 2010

Kreativ "Nationell anhörigdag"Idag är det Nationella anhörigdagen och Bodens kommun har tagit detta på allvar!
De ville visa på att kultur är också ett sätt att koppla av! Trevligt initiativ tycker jag! Helt i min smak.

De anhöriga till sjuka och handikappade i Boden kommun hade bjudits in till att ta dela av en mängd olika kulturella aktiviteter under dagen.
Jag blev anlitad att hålla en skapande aktivitet på Eriklunds dagcentral. Där var också några musiker som spelade och sjöng lite sånger, Biblioteket visade på nya böcker, talböcker och Daisy-systemet, det lästes dikter, arbetsterapeut visade hjälpmedel, de fick prova på Taktil massage m.m., m.m.

Hos mig fick deltagarna prova på att måla med akryl och akvarell samt tovning med filtnål. Många av kvinnorna har ju jobbat med ull tidigare, både tovat med ull traditionellt med såpa och vatten, stickat vantar och sockar m.m. men aldrig provat tova med filtnål så det var de nyfikna på!

Vad som slog mig med måleriet är att majoriteten av de äldre sa gång på gång att de INTE KAN måla, att det var inget för dem och att de hade målat med vattenfärg när de gick i "småskolan".
Vad är det som har gjort att den äldre generationen inte "tror sig" kunna måla eller teckna? Är det deras föräldrars förhållningssätt och fostran som påverkat? Är det samhället de växte upp i som begränsade dem? Är det den gamla skolan som tog av dem den kreativiteten? Är det Jante som lagt dimridåer?
Jag blir rent ledsen över att så många missat den glädje och energi som konst ger...

Klart att många av dessa människor säkert har fått utlopp för sin kreativa ådra på andra sätt genom livet. Kvinnor som vävt, sytt, stickat, män som snickrat, målat hus och lador, snidat och snickrat möbler o.s.v. MEN detta skapande har oftast varit ett nödvändigt ont, något som måste göras för att överleva! Varma kläder, möbler till hemmet, mattor på golven, ladugårdar till djuren o.s.v.
Att skapa bara för sin egen skull verkar inte många ha gjort i livet. Den "lyxen" kunde man ju inte unna sig. Då tyckte "folk" kanske att man var konstig, förnäm, ja, inte vet jag?

I min filosofi så kan ALLA måla och teckna, t.o.m. om man är väldigt funktionshindrad så kan man, faktiskt! Blinda kan, neurosedynskadade kan, förlamade människor och hjärnskadade kan o.s.v.! Det gäller bara att hitta metoder, tekniker, hjälpmedel och andra förutsättningar så går det! Ja, man kan också behöva jobba med sig själv lite grann, försöka slipa bort alla krav som man ställer på sig själv förståss OCH det är ju inte det lättaste.
Men, för tusan, LÅT DET LEKA! Det får faktiskt bli vad det blir i slutändan, eller hur? Det behöver inte alltid föreställa något, lägg det i byrålådan sen om du inte vill visa upp det! Huvudsaken är ju att man mår bra och tycker att det har varit roligt och lustfyllt en stund!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: