söndag 16 september 2012

Projekt 'Nyfiken Grön' rullar vidare...

....och i fredags kom vi till Norrskenets friskola.
Det var ju där, på just den, skolan som projektet startade ht 2011 med en klass i åk 2 som ett litet pilotprojekt,  2 workshops med film/rörlig bild.

Vi kommer att vara där vid 3 tillfällen under hösten och tanken är nu att barnen ska få göra film mer "på riktigt" den här gången.
Vi har pratat mycket om film, vad finns det för olika gengrer, vilka olika yrkesroller behövs för att skapa en film...regissör, ljudtekniker, skådespelare m.m. , att det är ett teamarbete....hur byggs en spännande film upp?? Vi har också pratat om hur man upptäckte att en stillbild kunde bli rörlig vilket de också fick prova på praktiskt med hjälp av en zoetrope. Förutom de fick de också praktiskt fått prova på att göra animerad film. En introduktion genom ett litet smörgåsbord inom filmens område.

En av grupperna som gör ett storyboard till sin film
Här tillverkas en remsa till Zoetrope
För oss känns det viktigt att börja i tidig ålder med kultur. Det är ju här det börjar, de är dagens barn som blir bärare av kunskapen i framtiden och formar vårt samhälle. Nu jobbar vi med film och rörlig bild och vi ville ge barnen en lite djupare inblick i filmens värld,. Hur började det, hur utvecklades det från "teaterfilm" till stumfilm, tecknad film och så småningom långa filmer i färg som det ser ut i dag. Att ge dem verktyg till att själva kunna gör film på ett enkelt vis om intresse finns. Att stimulera deras egen kreativitet.....vissa gillar sport, vissa tycker om djur och natur, andra gillar kultur....

Tanken är nu att barnen ska planera sin film så att allt är klart med vem som gör vad, vad filmen ska handla om, vilka scener som ska filmas, att ev. rekvisita finns på plats om det behövs m.m. till på onsdag. Då åker vi dit med kamerorna och under dagen får de göra sin film......

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: