söndag 31 maj 2009

Magma Nord



Vill passa på att göra lite reklam för föreningen Magma.

Här lite information om Magma:

Magma är en ideell förening som grundades 26 oktober 2002 av journalisten och fotografen Helena Jönsson i öresundsregionen med fokus på kultur och integration. Syftet var att knyta kontakter - både sociala och professionella - över båda sidor sundet. Sedan dess har Magma utvecklats och utvidgats. Numera finns Magma även i Norrbotten, Nordnorge, Västerbotten och Värmland. Inriktningen är fortfarande kultur och integration men vi jobbar även för jämställdhet och eget företagande.

Magmas grundtanke har hela tiden varit att vi ska stötta och hjälpa varandra både privat och i arbetslivet. Vi vill vara en resurs för våra medlemmar där man kan få hjälp med idéer och olika projekt. Viktigt är också att lyfta och synliggöra kvinnor i nätverket för att skapa förebilder.

Medelåldern är förhållandevis låg, 35 år och majoriteten av kvinnorna är småföretagande kulturarbetare. Nätverket vänder sig dock till kvinnor 18 år och uppåt i alla yrkeskategorier. Tillsammans har vi mängder av kunskaper och erfarenheter som alla kan dra fördelar av.

I Magma gör vi allt det omöjliga möjligt.

Varmt välkommen!


Här är en länk till Magma Nord.

Där kan du läsa mer om vad som händer i Magma.
Just nu är det bl.a. på gång att nominera en kvinna till Magmapriset! Du som dessutom är en kreativ, innovativ kvinna med en vision om något som kan passa som pris, kan skapa något på temat "Energi"! En jury kommer att göra ett urval!
I år kanske det också händer något extra kring Magmapriset som jag tror blir riktigt bra och spännande!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

lördag 23 maj 2009

Segla vidare


Ett stort steg taget i flytt-racet..... vårat hus ligger nu ute på nätet på Hemnet, 1:a visning nu på onsdag 27/5 kl. 17.15!!

Städat och avskalat från personliga tillhörigheter finns vårt kära lilla hus, som varit vårt hem, vår trygga boplats i 10 år för allmän beskådning, redo för nya ägare.

Känns konstigt, lite vemodigt på sitt sätt, faktiskt. Kanske är det historien som kommer i kapp? 10 år har gått, mycket har hänt på denna tid i mitt liv, i vårt gemensamma liv i under tiden vi bott i detta hus. Många minnen finns.
Jag/vi har lagt ner själ, sitt hjärta i investeringar i huset, i trädgården. Det finns så mycket jag tycker om här och som jag nu bara lämnar....var det inte värt mer än så, frågar jag mig?
Men, mitt motto i livet är ju egentligen att; - Allt har sin tid. "Hus-projektet" tjänade säkert sin syften men, nu har det verkat klart, det finns något nytt som väntar oss.

PÅ något sätt summerar man sitt liv, knyter ihop påsen för att sedan gå vidare till det nya oskrivna. Vi lämnar vår trygga tillvaro och går vidare till något som vi inte vet mycket om, vet egentligen ingenting om hur det hela kommer att bli i slutändan.


Men det är dubbelt det här, för samtidigt tycker jag att det känns väldigt roligt, spännande och skönt! Jag är det typen som tycker om förändringar, förändringar vidgar mina vyer och tillför ofta något positivt i någon riktning. Jag tror att man ska dra upp ankaret lite nu och då i livet och segla vidare. Risken är kanske att man annars sitter där som gammal och bara är bitter på det liv man levt och inte levt...vad blev det av alla drömmar??

Det jag VET är att vårt nya hem ligger precis vid vattnet (som jag bara blir så lycklig av!). Jag vet också att jag gillar området det ligger i och att lägenheten är stor, öppen och trevlig. Att hyra en lägenhet innebär också en större frihet och minskad oro att saker går sönder som kostar både mycket tid och pengar....


Ja....det kommer nog bli bra det här, nu vill vi att det ska gå fort. När nu beslutet är taget och processen är igång önskar jag bara att det är snart är över. Fort, fort så jag får tid att jobba i ateljén om inte annat!! Jag kan se ljuset där framme...kan du?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

onsdag 20 maj 2009

Kreativitet II



Ett inlägg om kreativitet igen!
Vad är kreativitet egentligen? En definition från böcker föreslår:

"Förmåga att lösa problem med nya metoder eller skapa nya produkter inom t.ex. konst eller teknik". Centralt för kreativitetsbegreppet är det nyskapande, att kombinera ting på ett oväntat sätt eller skapa helt nya ting med nya användningsområden. Man frigör sig från de gamla begränsningarna, ibland genom att gå runt dem, ibland genom att ändra på problemet så att de inte längre gäller".

Visst är det härligt! Jag har massor av idéer, nya idéer som jag vill prova och experimentera mig fram med. Jag har en bild i tankarna, i huvudet, som är mitt mål. Nu kan det ju hända att målet ändras under processens gång, jag kommer på andra lösningar eftersom, jag ser nya möjligheter. Möjligheter som först inte ens fanns i mitt huvud från början av "projektet"!

Men, just nu är min kreativitet hämmad...ja, mina idéer lever men i en mer undanskymd tillvaro, de har fått flytta "bakåt" och i viloläge. Små stunder poppar de upp och bearbetas till dess att jag tid och ro att jobba kreativt igen.
Jag måste ta fram anteckningsboken och skriva upp allt jag kommer på under "viloläget".
Ibland tänker jag; - Tänk om jag glömmer bort vad jag tänkte då, tidigare, men jag vet ju också att jag fungerar lite så här. Jag har ofta tankar idéér som ligger och mognar i månader, i år och helt plötsligt så börjar jag jobba med dem. Ibland, rätt ofta faktiskt, blir lösningen en annan än vad jag tänkt från början....och det var kanske meningen?!

Men, nu är det ju tyvärr så, att jag har några deadlines att jobba mot med min konst och det stressar mig. Jag borde kanske lägga ner åtminstone ett av konstprojekten, men jag vill så mycket så det är svårt att avstå. Jag är en urbota tidsoptimist och ,någonstans, tror jag mig klara av det jag har tänkt, bara jag får tid....DÅ...!

Vi ska nämligen sälja vårat hus och flytta så allt bara måste läggas åt sidan nu....så enkelt är det!
Jag hittade lite mer om kreativitet:

"Kreativitet är en intuitiv förmåga, och den hämmas av kroppslig eller mental spänning. Det är därför det är nyttigt att ta en promenad eller motionera för att öka sin kreativitet, vilket också befrämjar hälsan. På samma sätt hänger glädje, frihet och kreativitet samman. Det är svårt att vara kreativ i en dyster, auktoritär eller begränsande miljö ett miljöombyte kan däremot vara ytterst stimulerande".



Ja...jag har nog en mental anspänning just nu och ser fram emot den där stunden, miljöombytet som det faktiskt blir, promenaden vid vattnet som det också blir....NÄR flytten är genomförd....

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

fredag 15 maj 2009

Sesam, Öppna dig!

Nu, äntligen är det dags!! Känns som julafton när jag var barn! Nu får jag svar på om mitt experiment gick i lås. Och tänk....det bidde en skål iallafall, hurra! ... Med vissa skavanker förståss, men det är ju i allafall ingen deformerad klump med vassa taggar och ingen ugn full i smält glas... Tänk det fungerade i stora delar, vad glad jag blir ;-D...nu är helgen räddad!





Som ni ser på bilderna så står inte skålen riktigt plant....tyvärr. Det beror på att den luft som fanns mellan glasbitarna, som jag satt i formen, har pressat uppåt, (botten var uppåt i formen) och bildat bubblor i glaset, hm, ganska stora bubblor....jobb, jobb... nu blir det till att slipa och givetvis fundera på vad jag har glömt bort att göra, eller inte visste att jag skulle göra för att undvika bubblorna...kanske någon har tips på hur man ska undvika bubblor på detta vis. Jag tar gärna emot dessa!

Nå, jag som är en "Görandets person" går direkt till handling....vad kan man månne ta till för att fixa till det här, vända det här till något positivt, hur kan jag göra något häftigt med misslyckandet?? Det är ju så här man lär sig nya saker och det är ju riktigt kul, kreativiteten på topp och nya idéer på andra projekt är redan födda!



Jag som är en vän av optiska synvillor experimenterar gärna med speglar, ytor, färger, vinklar....försöker skapa något som retar ögat, något som vid första anblicken är en sak men som vid närmare betraktelse visar sig vara något annat....jag testar och leker lite.
Min devis är ju: Att alltid vara en smula barn, det är att vara riktigt vuxen (Jergenij Jevtusjenko), att en lekande människa är en kreativ människa! Kreativitet ger livet mening, eller hur??

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

onsdag 13 maj 2009

Final imorgon.....

Imorgon är det en "mini-dagen D" för mig...imorgon kan jag öppna ugnen där jag har mitt experiment = glas-gipsgjutningen! Jag var en sväng förbi min ateljé ikväll och det var nu nere på 120 grader, så det borde gå att öppna!? Gjutningen kanske inte är riktigt redo att tas ur från gipset som håller en högre temperatur än vad ugnen visar. Tids nog får jag veta. Det känns verkligen spännande!
Dock, krasst räknar jag med det värsta t.ex.:
- Att gipsformen har spruckit och ugnen är full av glas
- Att glaset inte har smält ner som det var tänkt och resultatet är minst av allt den skål som jag planerade.
- Att det hela är en deformerad klump med vassa taggar av glas som smält ut i sprickor i gipset...
Bäst att vara förberedd på det värsta och (förhoppningsvis) bli positivt överraskad! Eller hur?
Positiv som jag är, tänker jag att jag ändå lärt mig en del på denna resa, ett nytt blad skrivs och ibland...;-), ibland kan ju "misslyckandet" bli bättre än grundidén...



Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

måndag 11 maj 2009

Glasgjutning i ugn

Formen är nu torr och förberedd med separator och nu börjar det bli dags att fylla formen med glas inför processen i ugnen.



Nu, äntligen! Gjutformen är i ugnen! Blir så spännande att se hur experimentet kommer att gå.....enligt mina beräkningar så kan jag ta ut formen ur ugnen tidigast torsdag kväll eller fredag morgon.
Det tar tid med gjutningar och efter allt arbete så vill jag inte "fuska" och äventyra något. Den viktigaste och känsligaste fasen när man jobbar med glas är avspänningen. Det får inte gå för fort här. Bättre längre tid än för kort. Allt kan spricka och då är ju allt jobb förgäves!



Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

torsdag 7 maj 2009

Kreativitet


Kreativitet...vad är det och hur blir man kreativ? Är det något som man bara är eller kan man träna upp sin kreativa förmåga? Frågan intresserar mig och jag kommer att försöka utreda det lite grand på min blogg lite nu och då.
Förhoppningsvis hittar jag någon bra förklaring på "fenomenet" till slut....!

Kreativitet är ju ett grundfundament för mig som konstnär och konstpedagog, något som jag bara måste vara för att kunna leva på det jag gör.....hur bär man sig åt på bästa sätt för att öka sin kreativitet?
Hur bär du dig åt?

Ett litet citat:
"The human mind, once stretched by a new idea, never regains its original dimensions".
Oliver Wendell Holmes



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

onsdag 6 maj 2009

Glasgjutning i gipsform steg II


Ja, så var arbetet igång med att göra gipsformen till en gjuten glasskål. Jag är nog lite av en "Learning by doing" människa, för när det praktiska arbetet satte igång insåg jag helt plötsligt att jag inte behöver göra en form i två delar, det ska nog gå att klara sig med en. Det blir ju trots allt en förlorad form, det knepiga blir nog att räkna ut mängden glas så att formen blir ordentligt fylld med glas.



Jag har gjort en speciell gipsblandning av gips, kvarts och chamotte + armerat med hönsnät för att göra den så stadig som möjligt. Gipsformen ska ju klara hör temperatur i ugnen under ganska lång tid samt lång avspänningstid.



När gipset stelnat tog jag loss "stocken". Det var tyvärr inte alldeles lätt eftersom jag glömt bort att sätta släppmedel på insidan av gjutröret men,men.... till slut gick det iallafall och här ser ni det slutgiltiga resultatet på gipsformen!


Nu är det bara lite putsarbete, rengörning och att sätta separator i formen, kanske också lite stödjande Kanthaltråd runt om på utsidan för säkerhetsskull, som behövs innan gjutningen kan sättas in i ugnen. Det ska bli spännande att se om det hela fungerar! Alltid lika spännande att prova och lära sig nya saker, att få nya erfarenheter som bygger på den kunskap man redan har!

Passande så vill jag därför dela med mig av en metafor om kunskap som jag hittat i en bok för flera år sedan. Jag tycker den säger så mycket! Läs och begrunda:

Metafor om kunskap:
" Vår kunskap om omvärlden kan ses som en ballong som vi blåser upp inifrån med hjälp av bl.a språket, begreppen, teknologin och vårt sociala liv.
Ballongen kanske blir större men vi kommer aldrig att få veta vad som finns på utsidan av ballongen utan att denna kunskap påverkas av eller förstås utifrån det som finns inuti ballongen."

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,