onsdag 6 maj 2009

Glasgjutning i gipsform steg II


Ja, så var arbetet igång med att göra gipsformen till en gjuten glasskål. Jag är nog lite av en "Learning by doing" människa, för när det praktiska arbetet satte igång insåg jag helt plötsligt att jag inte behöver göra en form i två delar, det ska nog gå att klara sig med en. Det blir ju trots allt en förlorad form, det knepiga blir nog att räkna ut mängden glas så att formen blir ordentligt fylld med glas.Jag har gjort en speciell gipsblandning av gips, kvarts och chamotte + armerat med hönsnät för att göra den så stadig som möjligt. Gipsformen ska ju klara hör temperatur i ugnen under ganska lång tid samt lång avspänningstid.När gipset stelnat tog jag loss "stocken". Det var tyvärr inte alldeles lätt eftersom jag glömt bort att sätta släppmedel på insidan av gjutröret men,men.... till slut gick det iallafall och här ser ni det slutgiltiga resultatet på gipsformen!


Nu är det bara lite putsarbete, rengörning och att sätta separator i formen, kanske också lite stödjande Kanthaltråd runt om på utsidan för säkerhetsskull, som behövs innan gjutningen kan sättas in i ugnen. Det ska bli spännande att se om det hela fungerar! Alltid lika spännande att prova och lära sig nya saker, att få nya erfarenheter som bygger på den kunskap man redan har!

Passande så vill jag därför dela med mig av en metafor om kunskap som jag hittat i en bok för flera år sedan. Jag tycker den säger så mycket! Läs och begrunda:

Metafor om kunskap:
" Vår kunskap om omvärlden kan ses som en ballong som vi blåser upp inifrån med hjälp av bl.a språket, begreppen, teknologin och vårt sociala liv.
Ballongen kanske blir större men vi kommer aldrig att få veta vad som finns på utsidan av ballongen utan att denna kunskap påverkas av eller förstås utifrån det som finns inuti ballongen."

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Spännande :) ser fram emot hela processen och det är som du säger det är ju processen och experimenterandet som är det roliga biten i det hela :D jag kommer hänga spänt av förväntan här :D
//Nenne

Lotta sa...

Du är välkommen! Fredag denna vecka blir min ateljé dag...kanske du ska komma på besök ;-)??

Anonym sa...

Full rulle denna veckan för mig :/ Tisdag ska jag dock komma mig till Norrkeramik i Skellefteå :)
Kram nenne