söndag 15 augusti 2010

Creo - skapa (lat.)

Kreativiteten tar uttryck på så många olika sätt och det är ju helt fantastiskt!
Jag funderar just nu på min egen kreativitet;

Min kreativitet får vanligtvis sitt utlopp via konsten. Jobba med mitt glas, måla, teckna, jobba med lera o.s.v. På mina semestrar och annan ledighet släpar jag alltid med mig blyertspennor, skissblock, akvarellfärger och penslar m.m. Jag brukar även företa något slags sommar-konstprojekt som att grop-bränna lera, gjuta med betong eller något annat.

Så har det även varit denna sommar, men tror ni att jag tecknat något, målat med akvarell eller gjort något konstprojekt??
Svaret är NEJ! Jag har inte dragit ett streck i mitt skissblock, jag har inte ens tagit upp akvarell grejjorna från påsen och absolut inte gjort något sommar-projekt!! Vad är detta?? Jag har faktiskt haft lite ångest över min oföretagsamhet, mått lite dåligt rent utav att jag inte lyckats få fingrarna ur och SKAPAT något!!
Vad gör man åt detta apatiska drag? Jag tycker inte alls om det...

Jag har försökt summera min sommar nu när det börjar lida mot höst och funderar nu på; Vad har jag egentligen gjort i sommar??

Jag vet att vi har varit på Gotland och Fårö, en mycket trevlig och spännande resa där min hund Sigge har åkt som handbagage på flyget (!), vi har varit i vår sommarstuga i Kasker, i Bakiö (mina föräldrars stuga), i Luleå några svängar, i Umeå m.m. mycket flackande och flängande....kan det vara en orsak till min passivitet med skapandet?

När vi var i Kasker så har jag ju läst en del, vi har målat hallen, jag har gjort en ny liten rabatt, oljat in broar och altan, umgåtts med släkt, eldat bastu, plockat lite blåbär, hjortron och svamp m.m.
På Gotland har jag bara fotat lite och samlat på stenar på våra upptäckstfärder på ön förutom umgåtts med trevliga människor förståss.
Nu har jag räknat upp en massa saker som jag har GJORT...varför gör jag det egentligen? Måste man göra en massa saker hela tiden och i sånt fall, av vilken anledning? För att bekräftelse? Eller kan det vara så att det finns någon slags primitiv drift kvar hos oss människor som driver, eller vad är det egentligen?

Klart, det ger ju mig i alla fall, en slags inre tillfredställelse när jag ser en blänkande inoljad altan, en nymålad vit, fräsch och ljus hall, när blommorna blommar och mår bra. Att jobba i jorden med mina händer mår jag också bra av.
Men det sägs ju också att människan i grunden är lat och semester och ledighet ger ju tillfälle att bara vara lat och samla på sig energi som vi alla kan behöva inför hösten och vinterns långa mörkerperiod?

Bilder på omvandlingen i hallen har ni ju sett tidigare på denna blogg och här kommer bild på den nya rabatten i stugan.
Det här är ju också en slags kreativitet, jag kanske inte behöver våndas över min inaktivitet med konsten?!
Kanske sådana här konkreta, praktiska göromål ger ny energi och inspiration åt det konstnärliga arbetet som nu snart tar vid igen? Kanske jag behövde den här "semestern" från konsten som ju faktiskt är en en av mina huvudsakliga sysselsättningar under vinterhalvåret?

Jag pratade härom dagen med en god vän till mig som också arbetar med sin konst som huvudsaklig sysselsättning under större delen av året. Hon hade konstaterat att hon sitter i ateljén och målar m.m. under september till mars-april någon gång, sen tar trädgården och familjen vid. Det är kanske så det ska vara och jag kanske inte behöver ha ångest över att jag inte gör något med konsten under sommaren..vad vet jag?

NU känner jag dock ett sug att gå ner i min ateljé....att bara sitta där, samla ihop sig, plocka och städa lite och vänta in inspirationen - jag behöver i regel lite "ställtid" då jag varit borta ett tag och SEN...!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 kommentarer:

Sven sa...

Det där känner jag igen, sommaren är den mest okreativa tiden. Det beror ju ofta på att det är folk hela tiden runt omkring, och man sitter antingen och fikar eller äter mat.

Men det viktigaste kanske är, som du nu gör, att bara reflektera över det hela; vad vi gör och vad vi inte gör...

K A T A R I N A sa...

Hej Lotta!
Formex var kul men så så varmt.
Nästa år ska jag åka dit bara för att titta själv i lugn och ro.

ha det bra
Kramar
Katarina

Lotta Makes Art sa...

Sven; Tidigare när jag jobbade med ett "vanligt" jobb så hade jag ett större kreativt behov, men nu när jag sysslar med konst mestadels så behöver jag kanske lite semester från det? Samtidigt blir jag lite förundrad över allt detta "görande" som de flesta av oss ofta lyfter fram i olika möten...varför?

Katarina;Vad bra att ni gillade mässan men kan man gå runt i titta i lugn och ro på en sådan stor mässa? ;-)

lifeblog sa...

Tack för senast och tack för att du kommenterade på min blogg! Att du pausat från konstutövningen var det nog någon mening med. Det kommer att visa sig genom att du åstadkommer något alldeles nytt och förvånande i din konstutövning! (Nu låter jag som en sierska ...) Grattis till dina andra projekt i sommar, dessutom Windows Movie Maker!! Oj, oj vilken ork!

Lotta Makes Art sa...

Hej, tack själv för din kommentar! Ja, det är säkert någon mening med pausen, det tror jag också...man kanske kan kalla den en lång "ställtid". Det är inte så svårt att jobba med Windows Movie maker, kräver bara att sätta sig in i allt man kan göra och ha material till filmen. Det finna ett bra hjälpavsnitt i programmet. Prova själv, brukar finnas med i windowspaketet eller så kan du ladda ner programmet gratis från windows! /Lotta