fredag 3 december 2010

Konstnären Erling Johansson & jag


Konstnären Erling Johansson ställde ut på Galleri SKÅDA januari 2009 tillsammans med sin vapendragare Per Svensson. Per och Erling har samarbetat på olika sätt under en massa år men detta var den första utställning som de hade tillsammans. "Livets goda" kallades deras utställning. Per är fotograf och han visade lite andra typer av bilder på sånt som gör gott i livet och Erling ställde ut både gamla och nya bilder. Jag jobbade på SKÅDA då som ansvarig för galleriet. Jag kommer ihåg att jag var lite irriterad och missnöjd över planeringen för utställningen eftersom den skulle hängas mitt under julhelgen!

Jag och Per kämpade på i flera dagar med att hänga utställningen. Det som tog mycket tid var dels att hämta upp diverse bilder av Erling från olika köpares hem samt att vänta in vad Erling tyckte. Hans bilder var dessutom stora, tunga verk som krävde lite speciella krav på upphängningen. Erling var inte på plats hela tiden heller eftersom han lever lite här och var, bor i Stockholm, har ett hus hemma i sitt Sarvisvaara. Dessutom är han ofta i Paris där han har en ateljé.
Per och jag var med i en sändning på P4 inför utställningen och vernissagen, läs mer HÄR.

Nå, utställningen blev hängd och vernissagen var välbesökt!
Jag fick sen möjlighet att träffa Erling under flera dagar samt att se hur han jobbar när han målar. Under utställningen så målade Erling 'live' i galleriet och gjorde att porträtt av Luleå hockeys lagkaptenen Anders Burström med full mundering på! Erling har en speciell teknik då han gör sina porträtt. Han täcker över fönster så att inget dagsljus kommer in och belyser sen modellen med starka lampor från olika håll. På så sätt kan Erling urskilja de starka rena färgerna personen bär på. Fascinerande!
Anders Burström kämpade på för det blir ju verkligen varmt med den belysningen på!

Under en liten kaffepaus så frågade han mig om papper och penna och satt igång att rita av mig! Här nedan ser ni resultatet. Erling var inte riktigt nöjd med munnen, det har varit svårt att fånga den för "den rörde ju sig hela tiden" sa han! Men man ser ju definitivt att det är jag! Kul!


Erling är en fantastisk person, han uppfyller verkligen myten om den sanna konstnären. Samtidigt som han är en varm, trevlig, underhållande och intellektuell människa med koll på det mesta så är han, som hans vän och kollega Per uttrycker det, inte av denna världen, han är som ett ufo....
Erling har ju också utnämnts som Hedersdoktor på Luleå tekniska Universitet 2007! Så här lyder motiveringen:

Från sin hemort Sarvisvaara i svenska Lappland – ett av laestadianismens hemvisten där Erling Johansson föddes 1934 – lyckades han hitta vägen till Konsthögskolan i Stockholm (1956-1961) och till Akademi Ateneum i finska Helsingfors (1961-1963).

Genom nationella och internationella separatutställningar, representationer i teckning, måleri och film samt speciella inbjudningar vid olika konstmässor och offentliga utsmyckningar, har Erling Johansson erhållit ett vitt erkännande för sin konst vilket också manifesterat sig i ett flertal nationella stipendier och priser.

Erling Johansson framkallar i sina bilder, liksom i sina utsmyckningar, genom ett intrikat samspel mellan den perceptuella psykologins grunder och arkitekturens – kombinerat med en oerhört rik färgskala – upplevelser av den mänskliga själen som samtidigt är bortom här och nu och smärtsamt närvarande. I sina filmer framkallar Johansson upplevelser bortom det direkt medvetna.

Genom sin konst har Erling Johansson inte bara lyft fram vår del av världen i strålkastarljuset utan i sanning gjort ’en skillnad’ och är därför mycket värdig ett hedersdoktorat vid Luleå tekniska universitet.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Sven sa...

Vilket häftigt möte med Erling! Han är en stor konstnär!

Lotta Makes Art sa...

Ja, det var en upplevelse!
Här hittade jag ett klipp på You Tube om Erlings utställning på Silvermuseet. Här kan du se Erling lite in action. För några år sen var det en dokumentär om Erling på något Kulturprogram, där fick man asolut en inblick i hur han tänker och fungerar!
http://www.youtube.com/watch?v=u53taBJYFzg
/Lotta