torsdag 11 november 2010

Andar och arkiv


Karin Mamma Andersson är utnämnd som ny Hedersdoktor 2010, filosofisk fakultet på Luleå tekniska Universitet! Hon är född i Luleå 1962 och numera en internationellt uppmärksammad konstnär som fick sitt genombrott vid konstbiennalen i Venedig 2003..
Imorgon ska hon föreläsa på Ltu med titel "Andar och arkiv och jag har tänkt gå och lyssna på henne! Det blir spännande att lyssna på henne, verkligen!


"Rödluvan i målarens trädgård" en målning som gick för 1 050 000:- på Bukowski!

Motiveringen till utnämning låter så här:

”En konstnär från regionen som genom sitt konstnärliga arbete nått stor framgång både nationellt och internationellt och som erhållit en rad prestigefulla utmärkelser”.


"About a girl" 2005

Den här målningen har jag sett "live" på Moderna museet i Stockholm för några år sedan när hon hade en stor utställning där. Där var målningar från början av hennes karriär till nutid och den målningen är en av mina favoriter.
Hon blandar gärna det vardagliga med det gåtfulla i sina målningar. Hennes målningar ger associationer till drömmen där föremål, landskap och människor dyker upp lösryckta ur ett realistiskt sammanhang. Spännande bilder där jag som betraktare länge kan stå och titta och fundera över!
Ser fram emot morgondagen som sagt!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: