tisdag 16 november 2010

Kultur och Hälsa - Projekt

Jag har insett att jag gillar att jobba i projektform.
Det förvånar mig lite men också glädjer mig! Projekt är ju en ganska osäker form då de har en början och ett stipulerat slut. Jag tror att jag alltid har varit lite av en 'trygghetsnarkoman' och jag har nu gått vidare i min utveckling i positiv riktning. Jag menar, det kunde ju ha utvecklats åt andra hållet där jag försökt att kontrollera allt mer och mer och det hade ju inte varit speciellt roligt för vare sig mig själv eller någon annan i min omgivning.

Just nu driver jag ett 'Kultur & Hälsa'- projekt med min kollega och vän Lena Sundbom här i Luleå. Hon är konstnär och Socionom i botten och jag; konstnär, konstpedagog och Arbetsterapeut. Med våra olika kompetenser kompletterar vi varandra bra i vårt projekt.


Vårt projekt heter Projekt Färgrik och riktar sig till kvinnor upp till 50 års ålder som har en dokumenterad problematik i form av utmattningssyndrom, depression, stress och långvarig smärta. Vi samarbetar med Norrbottens Läns Landsting och Primärvården i Luleå kring projektet.
Projektet sträcker sig bara under tre månader nu i första etappen och är en pilotstudie där vi jobbar med konst och kreativa skapande övningar för att se om det kan förbättra deltagarnas hälsotillstånd med tanke på olika parametrar.

Bara för att på något sätt säkerställa de resultat vi ev. uppnår så mäter vi effekten på deltagarnas hälsotillstådet under projektets gång.
Siffror, tabeller och statistik är ju tyvärr ett måste i såna här projekt. Det är ofta sådant språk som beslutsfattare enkelt kan förstå! Dessutom, med tanke på att vi har en vision att gå vidare med projektet, så är det bara att "bita i det sura äpplet" och göra det som krävs!
Hittils har det förlöpt över förväntan och vi hoppas och tror att våra mätningar visar på ett positivt resultat! Deltagarna har uttryckt att de tycker att det är lustfyllt och roligt och har redan börjat fråga om det blir en fortsättning....

Väldigt positivt är också att Norrbottens Läns Landsting i sin Kulturplan. den s.k. Kulturkofferten t.o.m. nämner vårt projekt vid namn och tänker sig ev. gå in med fortsatta medel om projektet faller väl ut!!
Så här skriver de under punkten: Framtida utveckling av Kultur & Hälsa - exempel :

"- projektet FärgRik – se resultat av detta och
eventuellt utveckla till ett riktigt forskningsprojekt. Eventuellt
ta i beaktande de resultat som studierna i Västerbotten och
Skåne kommer fram till (klara i höst) och utifrån det göra en
ny utvidgad studie
"

Känns fantastisk roligt måste jag säga. Vi är nu i full färd med att redigera projektplanen/beskrivningen, knyta kontakter m.m. som krävs för en ny ansökan om medel för en fortsättning!

Jag har även en till projektidé på gång....det är ännu sin sin linda och jag kan berätta mer då projektet börjar ta form och när vi börjar se att det är genomförbart!
En hel del jobb krävs men vi har positiva vibbar på det i dagsläget...hoppas på det bästa!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Asch! Jag faller på åldern med några marginaler ;) jag vill va med jag med jhuuu *s* J/K håller tummarna för er, jag har märkt i mina kurser att skapande kraft är VIKTIGT för personer med värk. Man får en stund vila från värken för man tänker inte på den då skapande lusten och edrofinerna tar över - vilket ger livskvalité för människan :) kram nenne

Lotta Makes Art sa...

Tack Nenne! Jag hoppas på det bästa jag med! Vi ska ha några möten med Landstinget snart och då får vi se hur landet ligger. Bollen är i rullning...to be continued :-)/Lotta