fredag 12 november 2010

Ion Bârlãdeanu - Från hemlös till stjärnkonstnär

Har precis sett en fantastisk och fascinerande kulturdokumentär i K special. En Emmy-nominerad kulturdokumentär om den rumänske konstnären Ion Bârlãdeanu.

Han var en hemlös man på Bukarest gator när han upptäcktes av en gallerist och fick sin första konstutställning vid 62 års ålder. Hans collage har nu gjort succé världen över. Det är starka och provokativa politiska collage som inte kunnat visats i Rumänien förrän nu. Följ med på en resa med Ion B, från kommunism till kapitalism, i en värld där konsten överlever oss alla.

Sändningen sänds även:
SVT2 Söndag 14 nov 2010 kl 13.30, SVT2 Tisdag 16 nov 2010 kl 23.15
Passa på att titta på den. Man blir mäkta gripen över människors olika livsöden!

Jag har också precis sett 'Skavlan' där amerikanen och boxaren Rubin "Hurricane" Carter var en av gästerna. Han har suttit över 20 år i fängelse för mord som han har blivit oskyldigt dömd för. Han sa bl.a att vi lever på en fantastisk liten planet, liten ö i universum där vi kan påverka våra liv och har alla möjligheter att uppfylla våra drömmar! Rubin såg sig aldrig som ett offer och vägrade att erkänna sig skyldig. För det fick han sitta 10 år i isoleringscell, utan ljus, utan kontakt med yttervärlden, inte ens kontakt med sina anhöriga. Han påstod att fängelsetiden var den bästa perioden i sitt liv och tackade för det. Han hade vuxit som människa och hittat sig själv. Den gamle Rubin "Hurricane" Carter hade varit hans största motståndare i "ringen" men som han till slut hade knockat!

Ion drömde en gång i ungdomens dagar att bli regissör och nu har den drömmen uppfyllts! Han såg sig som en slags regissör när han skapade sina collage, en slags film på papper....helt fantastiskt!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Maria sa...

Hej Lotta!
Tack för besök och kommentar hos mig. Jag lägger in dig bland mina länkar också.
Mvh Maria - JAG BLOMMAR

Lotta Makes Art sa...

Tack Maria, trevligt!
Varma hälsningar / Lotta